Fumigacja-gazowanie

 

Przeprowadzamy gazowania ziarna, nasion, suszu i przypraw, składowanych w silosach, pod osłonami i w magazynach płaskich. Gazujemy obiekty produkcyjne, młyny, elewatory, magazyny, przechowalnie.
Wykorzystujemy fosforowodór który ma doskonałe właściwości i jest jedynym obecnie stosowanym w Polsce fumigantem. Powstaje pod wpływem wilgoci z fosforków glinu lub magnezu. Czysty fosforowodór jest bezbarwny, bez smaku i zapachu. Świeżo powstały z preparatów zawierających fosforki metali ma lekki zapach czosnku lub rozkładającej się ryby. Zapach amoniaku powstaje z określonych form użytkowych zawierających węglan amonu i służy jako czynnik ostrzegający. Fosforowodór jest tylko 1,2 razy cięższy od powietrza, więc z łatwością się z nim miesza. Dzięki drobnowymiarowym cząsteczkom i niskiemu punktowi wrzenia szybko przenika przez papier i folię do wnętrza poddawanych fumigacji produktów. Po zabiegu jest łatwo odwietrzany z zagazowanych produktów, nie pozostawiając praktycznie żadnych resztek.
Fosforowodór odgrywa ważną rolę w zabiegach gazowania produktów przechowywanych.
Skuteczność zabiegu fumigacji gazowej zależy od właściwego przygotowania obiektu do zabiegu, odpowiedniego stężenia gazu i odpowiednio długiego czasu ekspozycji gazu. Udzielamy klientom wszelkich porad w zakresie prawidłowego przygotowania obiektów.